The Architect's House

Scroll to explore

A thatched family property in honest materials

At first glance, the house almost blends into the nature around it. Perhaps it is the pure expression of the facade and honest elements such as wooden planks in cedar wood and large glass sections, that create the calm expression that falls so beautifully into nature. The traditional, thatched roof undoubtedly does its part to create an atmospheric exterior for the house, which despite its classic elements is only 5 years old.

In return, the owner of the house, architect Poul Schülein, and his family have owned the land and other houses on it for about 100 years. Therefore, it was with a great knowledge of the location in the dunes of West Jutland that the architect could design his own dream house. A house that is of course imbued with finesse and a sense of precious materials and unique details, such as a look that extends throughout the house and a sloping ceiling that gives a feeling of spaciousness.

»The house has an open floor plan with continuous lines of sight from one end to the other. The core of the house contains a toilet and shower, and then the two main sections of the house are connected by means of glass doors," explains Poul Schülein about the floor plan of the house.

Precisely openness is a key element of the house. Not only in terms of layout, but also in the connection between outer and inner space. Between the house and nature. From inside the house the surrounding nature is always in eyesight.

For the kitchen in the large, open living space and for the house's bathrooms, which are kept in calm brown and gray tones, the architect chose TONI Copenhagen's SP handle, which is easily recognizable by its simple design language. Why? "I learned that from home," explains Schülein, who himself grew up with the timeless fixture design and has since used it in some of his projects. The material is always untreated brass, which patinates gently over time. »They are practical. In fact, you should not think about caring for them. They just get nicer when used, 'says the architect